De Aanbestedende Dienst nodigt u hierbij uit om deel te nemen aan de Marktconsultatie online imagery platform.

Binnen de Koninklijke Landmacht is er een behoefte aan de levering van satellietbeelden die middels een online imagery platform verkregen kunnen worden.

Het is niet de bedoeling dat u als geïnteresseerde marktpartij op dit moment al een gedetailleerde aanbieding maakt. De Aanbestedende dienst wenst met deze marktconsultatie een goed beeld te krijgen van de mate van interesse en de mogelijkheden in de markt en welke optie het meest passend is voor de behoefte.

In deze tender treft u alle relevante informatie omtrent de marktconsultatie. Mocht u vragen hebben, dan kunt u deze stellen in de Vraag & Antwoordmodule.

U heeft tot in de planning aangegeven datum (offertedatum) de tijd om deel te nemen aan deze marktconsultatie.

De procedure verloopt volledig elektronisch via het online aanbestedingsplatform Negometrix.

Extended TitleMarktconsultatie "Online imagery platform" (Satellietbeelden)
Extended Description

1.1 Aanleiding

Het Ministerie van Defensie heeft een Europees aanbesteed contract voor een Online access portal op een wereld dekkende cloud database met satellietbeelden. Dit contract met de huidige contractant expireert op 13-12-2023.

Het Ministerie van Defensie heeft het voornemen om een nieuwe aanbesteding aan te lopen voor een online access portal op een cloud database met historische satellietbeelden welke continu aangevuld wordt met nieuw genomen satellietbeelden. De satellietbeelden dienen daarbij van hoge tot zeer hoge resolutie (VHR) te zijn. De te accessen satellietbeelden dienen afkomstig te zijn van meerdere satellieten met verschillende nauwkeurigheden in beeldmateriaal. Het aantal satellieten dient voldoende te zijn om de behoefte aan beelden benodigd voor de gebruikersgroepen van Dienst Geografie (DGEO) te kunnen ondersteunen. Derhalve dienen voldoende historische satellietbeelden, in voldoende nauwkeurigheid in de cloud database aanwezig te zijn.

Ook dient de volgende functionaliteit beschikbaar te zijn:

• Het op verzoek leveren van nieuwe satellietbeelden van aan te geven interesse gebieden.

• Het verkrijgen van hoogte data gebaseerd op de aanwezige satellietbeelden in de cloud applicatie.

• Satellietbeelden gebaseerd op radarbeelden.

De satellietbeelden en de data worden gebruikt voor allerlei toepassingen in het operationele domein van defensie en zo nodig ook voor veiligheidsregio’s en andere overheidsdiensten welke met defensie samenwerken.

Het Ministerie van Defensie sluit alleen een contract af met westerse (NAVO gesitueerde) marktpartijen, om de risico’s van onveilig gegevensgebruik door een leverancier en de invloed van geopolitieke ontwikkelingen op de dienstverlening te minimaliseren. Daarnaast dient de beoogde Opdrachtnemer zelf te beschikken over satellieten en/of gebruik maken van satellieten welke in beheer zijn van NAVO lidstaten. De onderneming dient voor 100% in handen te zijn van aandeelhouders welke gesitueerd zijn in NAVO lidstaten.

Al deze informatie dient online middels een portal toegankelijk te zijn en gedownload te kunnen worden middels verschillende accounts op de cloud database.

1.2 Doelstelling Defensie

Het te allen tijden online beschikbaar hebben van (historische en actuele) satellietbeelden middels een portal met inlogaccounts op een cloud database van een contractpartner welke is ingeschreven in een NAVO land met eigen satellieten en/of satellieten die toebehoren aan de staat van eveneens NAVO landen. Dit met de juiste gevraagde kwaliteit en zeer hoge nauwkeurigheid. Op verzoek van de Opdrachtgever moeten van op te geven interessegebieden binnen een bepaald tijdframe hoge tot zeer hoge resolutie beelden gemaakt worden (tasken). Het Ministerie van Defensie wil kunnen beschikken over radarbeelden. Defensie wil tevens kunnen beschikken over hoogtedata die door opdrachtnemer wordt afgeleid van de satellietbeelden waarbij er sprake is van een positionele nauwkeurigheid van deze hoogtedata van 0-6m.

1.3 Scope

Defensie wil een contract aangaan met een of meerdere leveranciers van satellietbeelden met hoge tot zeer hoge kwaliteit, nauwkeurigheid en resolutie. Deze satellietbeelden dienen middels een online access portal op een cloud database met (historische) satellietbeelden benaderbaar en te downloaden te zijn. De eisen aan de in de cloud database beschikbare satellietbeelden zijn hoog tot zeer hoog. De eisen aan de satellietbeelden en het online accessportal zijn beschreven in 1.4. Eisen en wensen.

Publication Date2023-08-04
CountryThe Netherlands
Procurement StatusFuture
TypeNot applicable
Contract TypeSupplies
Award CriteriaNot applicable
Value19139824.00
OrganisationMinisterie van Defensie
Attention OfLoran Arends
AddressKalvermarkt 32
TownThe Hague
Postal Code2511 CB
Phone+31 626777271
Class Code35631000
Class DescriptionMilitary satellites
SourceOffice for Official Publications of the European Communities - Tenders electronic daily (Ted)

Related Procurements

The Copernicus Space Component (CSC) has been established as one of the largest and most proficient Earth Observation infrastructures in the world with seven high-performance satellites at present in full...
View more
The Sentinel-1 Next Generation Phases B2/C/D/E1, subject of this Procurement will guarantee the continuity from the first generation, therefore, dedicated to day-and-night monitoring of land, ice and oceans, and responding...
View more
In 2025 FMO expects to launch its NASIRA+ synthetic securitization guarantee program, supported by the European Commission. Under the NASIRA+ program FMO will provide portfolio guarantees, mostly to Financial Institutions...
View more